Verloskundige Praktijk De Roerstreek

Net even die extra aandacht..

Bevalling & kraambed
dit wil je weten

Eindelijk is het zover. De kleine is er klaar voor. Het is tijd voor de bevalling en aansluitend uiteraard het kraambed. Wat moet je weten en waar houd je rekening mee? We vertellen je graag hoe het in zijn werk gaat. Zo kun jij je concentreren op het ter wereld brengen en genieten van jullie kleine kindje.

De bevalling

Tijdens het beginstadium van de bevalling hebben we regelmatig contact en komen we frequent bij je thuis. Gedurende zo’n huisbezoek beoordelen we het verloop van de bevalling. Uiteraard voorzien we je ook van informatie en advies. De bevalling vindt uiteindelijk bij jou thuis plaats of in de polikliniek. Als je thuis wilt bevallen, zijn ook andere bevallingshoudingen mogelijk, zoals de baarkruk of een badbevalling.


Lees de volgende folders ter voorbereiding op de bevalling:

Folder 'Jouw bevalling, hoe bereid je je voor'
Folder 'Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?'
Folder 'Jouw bevalling, welke houding past bij jou?'

 

Wanneer moet je ons bellen?

Bel ons direct:

  • bij helderrood bloedverlies
  • bij regelmatige weeën om de 5 minuten die ongeveer 45-60 seconden duren, en dat gedurende een uur
  • bij verlies van vruchtwater indien de kleur hiervan groen of bruin is (als je vliezen ‘s nachts breken, maar het vruchtwater helder is, bel je de volgende ochtend)
  • bij persdrang
  • als je daarvoor instructies hebt gekregen tijdens de controle
  • bij ongerustheid

Neem ook een kijkje op onze informatiepagina.


Verwijzing naar de gynaecoloog

Mocht het nodig zijn om je tijdens de bevalling naar de gynaecoloog te verwijzen, dan gaan wij altijd met je mee. Als we je aan het eind van de zwangerschap al naar de gynaecoloog hebben verwezen, dan zullen we met je overleggen of we bij de bevalling aanwezig zullen zijn.

Het kraambed

De eerste acht dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Deze periode is bedoeld als herstelperiode na alle inspanningen tijdens de bevalling. Het is ook een leerperiode voor de kersverse ouders.


Onze zorg gaat door

Tijdens het kraambed komen wij regelmatig op bezoek. We controleren onder andere de stand van je baarmoeder, de hechtingen, je borsten, de groei en kleur van de baby en jullie algehele welbevinden.


Daarnaast nemen we de tijd om met jou en je partner te praten over hoe je alles hebt ervaren of ervaart. Natuurlijk zijn we er, net als tijdens je zwangerschap en bevalling, als je vragen hebt of als je onzeker bent.

Wat moet je weten en regelen?

Er moeten een aantal zaken geregeld worden, te weten:

  • Het kind moet binnen 3 werkdagen aangegeven worden bij de gemeente waar het kind geboren is. Zie voor de exacte regels de website van je gemeente (houd ook rekening met feestdagen).
  • Het kind moet bij de ziektekostenverzekeraar aangemeld worden.
  • Nadenken over anticonceptie, je kan namelijk gelijk weer zwanger worden na je bevalling. Kijk op anticonceptie voor meer informatie

 

Meer weetjes en tips over het kraambed vind je op de pagina met aanvullende informatie.

Meer informatie over zwangerschap en verloskunde vind je hier

De nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling heb je nog een laatste afspraak in de praktijk. Tijdens deze controle staan we nog eens stil bij de bevalling en de periode erna. Daarnaast zullen we een aantal controles verrichten, informatie geven en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Ja, ik wil de beste zorg voor mij en mijn baby

Anticonceptie

Bij ons in de praktijk kun je ook terecht voor het plaatsen van een spiraaltje.

 

Het spiraaltje wordt ook wel 'Intra-Uterine Device (IUD) genoemd en betekent letterlijk 'voorwerp in de baarmoeder'. Je hebt koperspiraaltjes en hormoonspiraaltjes. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en is daarmee geschikt als je geen hormonen mag of wilt. Het hormoonspiraaltje bevat progestageen en geeft dit geleidelijk af aan je baarmoederwand. Het spiraaltje is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.

 

Ben je pas bevallen, dan mag het spiraaltje 10-12 weken na je bevalling geplaatst worden. Wanneer je nog niet eerder bevallen bent, wordt het plaatsen tijdens je menstruatie gedaan.


Het recept kan worden uitgeschreven door ons als verloskundige.

 

Het plaatsen/verwijderen van de spiraal inclusief controle echo wordt gedeclareerd bij je zorgverzekering, de meeste zorgverzekeraars vergoeden dit.


Voor meer informatie over spiraaltjes zie anticonceptie.